IT БИЗНЕСНОВИНИ

Endeavor стартира нова предприемаческа програма

Българското звено на глобалната бизнес мрежа Endeavor стартира нова програма насочена към местните предприемачи, които искат да развият дейността си отвъд границите на страната. Тя се казва Dare to Scale и ще се проведе в рамките на четири месеца в София. В нея могат да участват всички компании, които са преминали през ранната фаза на растеж и са в процес на разрастване на дейността си.

Endeavor разчита на три ключови партньора – Пощенска банка, една от водещите софтуерни компании в страната ScaleFocus, както и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

„Чрез програмата Dare to Scale, Edneavor си поставя за цел да разшири възможностите пред българските предприемачи да получат достъп до знания и опит в изключително важна за техния успех фаза на развитие – тази на ранния им растеж“, коментира Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria в прессъобщение разпространено до медиите.

Кой може да кандидатства?

По отношение на бизнес дейността, изискванията са доста отворени. За програмата може да кандидатстват предприемачи от всички сфери на икономиката, без в коя част на България са позиционирани.

Условията за самия бизнес модела са малко по-строги. Тук, критериите са вече да имат собствен доказан продукт или услуга пуснат на пазара. Те трябва да са реализирали оборот от поне 200 хил. лева за 2018 г. Най-важното условие е техният бизнес да има потенциал за излизане и реализиране на световния пазар.

В Dare to Scale няма специфични изисквания дали компанията работи от години или е започнала своята дейност през изминалата година. Ако покрива другите критерии, тя запазва шансовете си за участие.

За момента плановете са да се изберат до десет фирми, които в периода между септември и декември тази година ще преминат през специализирани обучения, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. Те ще включват основните сегменти, необходими за глобална експанзия – управление и организационна структура, маркетинг, продажби, финансово планиране и набиране на капитал.

Повече информация за програмата и процедурата по кандидатстване може да се види тук.

Партньорите

Пощенска банка вижда в проекта перспектива за набиране на най-добрите развиващи се компании и подпомагане на местната бизнес среда.

„Искаме да дадем шанс за развитие на перспективни scale-up компании – като част от корпоративната визия на Пощенска банка да инвестира целенасочено в бизнес средата у нас“, коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.


viktor-bilyanski-scalefocus“Отворени сме да споделим успешния ни модел и да помагаме други български компании да направят същото“Виктор Билянски, ScaleFocus


От ScaleFocus обявиха, че работи доста успешно със стартиращи компании, като самата тя има доста опит в развитието на бизнеса извън пределите на страната.

„Научихме се как чрез много и целенасочена работа да излезеш успешно на чуждите пазари и да разшириш бизнеса си“, коментира Виктор Билянски, съосновател и главен технически директор на ScaleFocus. “Отворени сме да споделим успешния ни модел и да помагаме други български компании да направят същото“. Той допълни, че в България има огромен човешки и иновационен потенциал, който трябва да се подкрепя.

Свързани статии

Back to top button