IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Uber привлече 1 млрд. долара инвестиция за своите автономни коли

Само преди седмица, Uber обяви, че може никога да не излезе на печалба с настоящия си бизнес модел. Основната надежда на компанията, да излезе на плюс се крие в разработването на собствени автономни коли, които да се предоставят като дигитална услуга на потребителите. Днес тя направи голяма крачка напред в тази посока, като осигури 1 млрд. долара финансиране за звеното си за роботизирани автомобили.

Водещите инвеститори са стратегически за проекта. Те включват японският фонд Vision Fund на SoftBank, която традиционно влага средства в технологични начинания, автопроизводителят Toyota и доставчикът на автомобилни компоненти Denso. Средствата от 1 млрд. долара са предназначени за звеното за автономни коли Uber Advanced Technology Group (UberATG). По данни на американския технологичен гиганти, оценката само на това подразделение на компанията достига 7.25 млрд. долара.

„Разработването на безпилотни автомобили ще трансформира напълно начина по който пътуваме в момента“, коментира Дара Хосровшахи, главен изпълнителен директор на Uber, в прессъобщение до медиите. „Днешната инвестиция на Toyota, заедно с тази на ключов доставчик на компоненти, ще ни позволи да поддържаме водещата позиция на Uber в предстоящата промяна“.

Нова надежда

Uber подготвя излизане на борсата, като планира да събере от финансовите пазари около 10 млрд. долара при капиталова оценка от около 100 млрд. долара. Дружеството публикува своите документи към щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) седмица след като основния му конкурент Lyft направи своето първично-публично предлагане.

Двете компании обявиха пред регулатора, че не очакват да излязат на печалба в дългосрочен план. Uber и Lyft в прав текст признаха, че надеждата им за позитивен развой се крие в разработката на автономни коли и развиване на дигитални услуги около тях. Първата има известен начален старт пред последната, както в развитието на безпилотни автомобили, така и в настоящата услуга за намиране на превоз чрез мобилно приложение. Това я прави и по-апетитна за инвеститорите.

Toyota от своя страна залага доста силно на развойната дейност на Uber. Автомобилният производител вече инвестира 500 млн. долара през 2018 г. в UberATG, като целта е да стимулира своето развитие в посока на автономната технология. Споразумението, дори включва модифицирането на Toyota Sienna с решението за автопилот на американската компания и тестването им.

Неравностите по пътя

Не всичко с технологията за автономните автомобили се развива по мед и масло. Миналата година, именно безпилотна кола на Uber доведе до първото пътно-транспортно произшествие, което коства човешки живот. Само преди месец, съдът реши да не повдига криминални обвинения на компанията за този случай.

Надпреварата за развитието на автономните коли става все по-ожесточена. Звеното на Google свързано с тази технология – Waymo – води съдебни дела с Uber за издаване на търговска тайна. Двете компании се споразумяха, но втората впоследствие прекрати разработката на автономни камиони.

Свързани статии

Back to top button