IT БИЗНЕСНОВИНИ

Швейцарският гигант ALSO Holding придоби „Солитрон“

Швейцарският вендор на IT оборудване ALSO Holding е придобил втория по големина български дистрибутор на технологични продукти „Солитрон“. Точната сума за момента не е назована, но най-вероятно ще стане ясна при обявяване на тримесечните резултати на европейския гигант. Сделката ще трябва да премине през одобрение на българския регулатор в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Непрекъснатият растеж на българската компания

ALSO обяви в прессъобщение до медиите, че „Солитрон“ има годишни приходи от 110 млн. евро (около 215 млн. лева), около 30% пазарен дял в страната и персонал от около 120 души. Българското дружество предлага продукти на над 50 технологични производители в страната, както и различни консултантски и интеграционни услуги в IT сферата.

Швейцарския гигант описва, че огромното портфолио на „Солитрон“ позволява да се намерят всички необходими технологични компоненти за изграждането на модерна корпоративна технологична инфраструктура. Те варират от смартфони до системи за видеонаблюдение.

„С пазарен дял от 30% и непрекъснат ръст на приходите през последните шест години “Солитрон“ един от най-големите и успешни дистрибутори в България“, коментира Густаво Мьолер-Хергт, главен изпълнителен директор на ALSO. „С придобиването на българската компания ние вървим все по-устремено към целта ни за интензивна експанзия в Източна Европа“.

Швейцарската компания направи подобни покупки през 2018 г., които включват дистрибутори от Словения, Хърватия, Полша и др. След одобрението на сделката в България и на ABC Data, ALSO ще има присъствие в цяла Източна Европа без Русия.


gustavo moller-hergt„С пазарен дял от 30% и непрекъснат ръст на приходите през последните шест години “Солитрон“ един от най-големите и успешни дистрибутори в България“Густаво Мьолер-Хергт, ALSO Holding


Мьолер-Хергт допълни, че ALSO не е единствено дистрибутор на софтуер и хардуер, но и предоставя различни IT услуги. „Солитрон“ развива същата дейност и с придобиването ще подсили консултантските възможности на швейцарската компания.

От ALSO отбелязват, че българското дружество се възползва по най-добрия начин от икономическия растеж на страната през последните години.

Кои са ALSO Holding?

Компанията е основана през 1984 г., като две години по-късно излиза на швейцарската фондова борса. В момента тя е истински гигант, когато става дума за дистрибуция на технологични продукти. ALSO Holding осигурява разпространението на над 550 различни производители на хардуер и софтуер. Освен това швейцарското дружество има и добре разработено и широко портфолио от различни консултантски и интеграционни решения, които да предлага в допълнение на своя дистрибуторски бизнес на различни корпоративни клиенти.

Последните не са никак малко, по данни на компанията тя обслужва над 100 хил. различни купувачи с разнообразна дейност. Преди придобиването на „Солитрон“, ALSO присъства в 18 европейски държави и разполага с общо над четири хиляди души персонал. Швейцарският гигант също така държи значителен дял в германския дистрибутор Droege Group.

През 2018 г. ALSO отчита приходи за 9.17 млрд. евро, което е ръст от 3.2% спрямо предходната година. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е 152 млн. евро.

Придобиването на „Солитрон“ ще предостави на българското дружество силен стратегически инвеститор. Тепърва ще видим дали това ще доведе до повишаване на разнообразието на продуктите, които ще се внасят в България.

Свързани статии

Back to top button