НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Теленор“ предлага видеоразговори през мобилната си мрежа

Потребителите на „Теленор“ вече ще могат да провеждат видеоразговори през мобилната мрежа на оператора. Телекомът обяви днес, че е налична услугата Video over LTE (ViLTE). От нея ще могат да се възползват всички абонати на компанията, които използва 4G мрежата на оператора и разполагат с 4G съвместимо устройство.

Единственото допълнително изискване е самият смартфон да поддържа ViLTE технологията. За момента, това са общо 23 модела, основно флагманите от тази и миналата година на Huawei, както и по-голямата част от портфолиото на Samsung. За да може да се провеждат самите видеоразговори е необходимо и двете страни да разполагат със съвместимо устройство и мрежа, която поддържа технологията.

ViLTE има няколко предимства пред останалите възможности за видео чат, като Skype, Face Time и др. Това са, че технологията не изисква инсталацията на допълнително приложение или онлайн регистрация, не хаби от мобилния интернет трафик (но от включените минути), както и осигурява сигурна идентификация, заради ползването на SIM картата, като директна връзка.

Тя е надграждаща функция на друга 4G технология – преноса на глас или Voice over LTE (VoLTE), която предлагат и трите мобилни оператора в България. За момента, единствено „Теленор“ е обявил ViLTE функционалност, но няма да бъде изненада, ако скоро и останалите телекоми също пуснат подобна услуга.

В рамките на изминалата 2018 г. българските оператори пуснаха възможността за пренос на глас през 4G мобилните си мрежи. „Теленор“ започна тестове през май, а през август VoLTE услугата беше достъпна за всички абонати. „Виваком“ също през август обявиха старта на тази услуга, докато A1 започнаха да я предлагат малко по-рано.

Свързани статии

Back to top button