НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

CCS Insights: Пазарът за смартфони ще продължи спада, умните джаджи са във възход

Пренасищането на пазара за смартфони не е новина, спадът на продажбите за 2018 г. също беше потвърден от последните изследвания. По-притеснителното за производителите е, че тенденцията се очертава да се запази и през настоящата година. Според прогнозите на изследователската фирма CCS Insight пазарът за умни телефони ще се свие през 2019 г. с 3% спрямо предходните 12 месеца.

Това ще се случи независимо от потенциалните позитивни развития, като пускането на нов форм фактор като премиум модели със сгъваеми екрани и навлизането на устройства, които поддържат мобилни мрежи от пето поколение (5G). Тези елементи ще окажат положително влияние на пазара, но през следващите година. През 2019 г. ще продължат негативните тенденции с по-дългия период на подмяна на устройствата от потребителите, забавянето на китайската икономика, както и комбинацията от други макроикономически фактори.

Прогноза на CCS за смартфоните 2019

Непосилната граница

CCS Insight коригира своята петгодишна прогноза, като спрямо предишните очаквания за над 2 млрд. бройки продажби през 2022 г. сега ще бъдат едва около 1.9 млрд. устройства. Което поставя пазара за смартфони на нива малко под пиковите от 2015 г.

„Преминаването на 2 млрд. бройки продажби изглеждаше като лесно достижима цел преди няколко години, но сега се превръща в далечна мечта за производителите“, коментира Марина Койчева, вицепрезидент на CCS Insights на сайта на фирмата.

Понижение на прогнозата за продажбите на смартфони има във всички региони, дори в Индия, където все още има стабилен растеж. Затова не е изненада, че големите производители в момента напират за пробив в азиатската държава. Въпреки това, CCS Insight очаква само 320 млн. смартфона да се продадат в Индия. Което се превежда като ръст от едва 5% или крайно недостатъчно, за да се компенсират другите региони.

Китайските компании, като Huawei и особено Xiaomi, успяват по-лесно да навлязат в Индия, което означава, че те ще продължат да отчитат добри резултати. Което няма да се отрази позитивно, но другите водещи производители, като Apple и Samsung.

Пазар за смартфони

По-рядка замяна, но по-чести премиери

CCS Insight потвърждава основната причина, която се изтъква за спада на пазара – промяната на потребителските навици. Хората вече подменят смартфоните си на доста по-дълъг период от време, а в същото време, компаниите буквално бълват на конвейер нови модели в едни и същи или припокриващи се класове. Според изследване на нагласите на CCS Insight, близо 35% от западноевропейците планират да задържат настоящите си умни телефони за по-дълъг период от време.

Друг голям двигател на растежа – Китай също забавя обороти. През 2018 г. спадът на продажбите на смартфони в страната е 13%, а през настоящата година се очаква понижението да е 9%.

Третият фактор, който влияе представянето на умните телефони е високата цена в премиум сегмента. Това е една от причините за спада на продажбите на Apple, които в края на миналата година агресивно вдигнаха стойността на новите си модели iPhone. От началото на 2019 г. гигантът от Купертино беше принуден да ги сваля при това с доста стабилни отстъпки от първоначалната им стойност.

„Психологическата граница от 1 000 долара за устройство изглежда накара някои потребители да преоценят дали наистина имат нужда да заменят своите модели с нови“, коментира Койчева.

Лек възход от 2020 г.

5G устройствата няма да успеят да наберат скорост през 2019 г., но ще окажат своят ефект на пазара през следващата година. Там са заложени надеждите на производителите за възстановяване на продажбите. Те няма да се материализират сега, както бяха първоначалните очаквания, но през 2020 г. ще видим възход на 5G смартфоните, смятат от CCS Insight. Прогнозите са за 220 млн. продажби през следващата година, които ще скочат до 930 млн. през 2023 г. Тоест след пет години, 5G смартфоните ще отговарят за почти половината пазар на умни телефони в света.

Дори с тези добри новини, индустрията няма да успее да премине границата от 2 млрд. устройства до 2023 г. Най-високото ниво, което прогнозира CCS Insight е за 1.91 млрд. през последната година от петилетката.

Прогноза на CCS за носимите устройства 2019

Слънчев изглед за умните аксесоари

На другия полюс са умните аксесоари, като пазарът при тях се очаква да продължи да расте не само през 2019 г., но и в през следващите пет години. CCS Insight обявиха, че увеличението на продажбите през изминалите 12 месеца е 29% до 121 млн. бройки, като повече от половината са на умни часовници. През 2019 г. се очаква те да достигнат 142 млн., но истинският ръст ще бъде след това, като до 2023 г. те почти ще удвоят обема си до 260 млн. и потенциално ще създадат пазар на стойност 30 млрд. долара.

Сегментът на умни часовници все още се владее от Apple, които по оценки на CCS Insight имат около 26 млн. устройства продажби за 2018 г.

Свързани статии

Back to top button