IT БИЗНЕСНОВИНИ

„Парафлоу Комуникейшънс“: Когато компаниите се загубят в собствените си данни

Ключът към успеха в много случаи се дължи на наличието на правилната информация. Това важи, не само за бизнеса, но за политиката, военните, дори спорта. Ако през годините тя се е събирала чрез съгледвачи, книги, папируси и други, сега тя може да се извлече от почти всичко. Камери, сензори, сайтове, устройства – възможностите стават все по-безгранични с развитието на технологиите.

Предизвикателство за компаниите е не само да могат да ги събират, но и да ги обработват. Това беше и една от главните теми на конференцията „Данните ви крият бизнес тайни“, организирана от българската IT компания „Парафлоу Комуникейшънс“ (Paraflow).

“Основният проблем не е в събирането на данни, а в намирането им”, коментира Михаил Тодоров, IT мениджър в Express Life Insurance по време на панела посветен на техническите решения. „Защото много рядко, да не кажем никога, те не са на едно място“.

Той допълни, че интегрирането и последващото представяне на данните са главните предизвикателства пред всяка една бизнес организация. Разнообразната информация, съхранявана на различни места, води до голяма фрагментираност, с която досегашните корпоративни софтуерни системи не винаги могат да се справят.

Клиентът на първо място…

Практическата част на конференцията включваше, как например бързия и лесен достъп до данните може да се приложи в работата на компаниите. Камелия Лулчева-Панчева от Банка ДСК даде интересен поглед върху процеса на обслужване на клиентите на финансовата институция.

„Клиентите са много взискателни, искат всичко да се решава в реално време – бързо и качествено“, отбелязва Лулчева-Панчева. И допълва, че „в този смисъл, данните трябва да са доста прецизни и да могат бързо да се анализират“.

Тя даде за пример, как ДСК използва информацията за поведението на потребителите ѝ, за да подобри системата за автоматично обслужване по телефона.

„Направихме анализ отказалите се клиенти, къде точно спират в автоматичното меню“, коментира тя. Както и подчертава, че на доста потребители са им необходими повече от едно обаждания за една дейност или справка. Целта на банката е чрез изследване на тяхното поведение да може да оптимизират целия процес и всичко да става само с едно позвъняване.

На същото мнение е Ивайло Павлов от 4Finance, който допълни, че един от ключовите показатели при клиентската поддръжка е, „когато проблемът се реши от първия разговор“.

Камелия Лулчева-Панчева от Банка ДСК заключава, че динамичните данни и обработката в реално време са основният и най-важен компонент на съвременните системи за бизнес анализ (BI). Без тях подобни действия би били немислими и именно това ги отличава от традиционните корпоративни софтуерни решения.

… или данните

Макар, клиентите винаги да са в центъра на всеки един бизнес, доста компании вече се замислят, дали информацията като цяло не е по-важна от тях. Във всички случаи тяхната обработка е ключова. В края на пресконференцията „Парафлоу Комуникейшънс“ демонстрира своята платформа Qlick.

Даниел Райков Paraflow

„Данните са най-големият капитал на компаниите“, коментира Даниел Радойков, бизнес консултант в „Парафлоу Комуникейшънс“, като демонстрира еволюцията на представянето на информацията през годините. От любимите (или мразен) от всички Excel-ски таблици, към графики и данни в реално време.

Qlick предоставя именно тази възможност, като разработването ѝ като платформа позволява достъпа да се осъществява навсякъде от всякакви устройства/

Самият Радойков коментира, че се използват AI алгоритми за по-добро контекстуално представяне на информацията и тепърва ще се интегрира тази технология в системата на „Парафлоу Комуникейшънс“.

Свързани статии

Back to top button