НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Теленор“: 74% от българите имат смартфони

Близо три четвърти от българите имат смартфони, като броят на притежателите на умни телефони се е удвоил в страната през последните пет години. Това са част от изводите, които може да направим от изследване на мобилния оператор „Теленор“ сред потребителите през 2018 г. То е извършено от социологическата агенция „Арбитраж“, като комбинира данни, както от представителна извадка, така и от тези на телекома.

Повече мобилен интернет

Проучването изважда на показ някои тенденции, за които се говори от доста време, но не винаги се подкрепят с конкретни числа.

Една от причините, които операторите посочваха през 2014 г., защо не бързат с пускането на мобилни мрежи от четвърто поколение (4G) беше слабото проникване на смартфони в България. Данните изнесени от „Теленор“ показват, че тогава умните телефони са били в притежание на едва 31% сред потребителите. Особено след въвеждането на новата услуга и наличието на повече и по-евтини модели, те вече обхващат 74% от българите.

Без изненада остава фактът, че потребителите на абонаментни планове консумират повече мобилен пренос на данни. Статистиката на „Теленор“ показва, че 76% от тях използват интернет достъп през телефона си, докато тези, които са с предплатени карти – едва 14% от тях се възползват от тази възможност.

Притежатели на смартфони

Без изненада идват данните, че младежите между 15 и 25-годишна възраст са най-активни в онлайн потреблението през смартфоните. По-любопитни са фактите, че вече по-възрастното население също започва да ползва своите мобилни телефони за достъп до интернет. В групите между 45-55 и 56-64 г. са отчетени най-големи ръстове на дела потребители, които използват мобилен пренос на данни.

Очаквано, младите са най-активни при употребата на мобилни приложения за комуникация (чат и др.) познати в телеком сектора като Over the top (OTT). Отново по-възрастните групи продължават бързо да наваксват в това отношение.

OTT Потребители в България

Facebook е най-популярната онлайн услуга, която българите използват. Според „Теленор“, близо 90% от потреблението на тази социална мрежа минава през мобилни устройства. Следва гледането на видео, като YouTube е най-използваното приложение. Интернет банкирането през смартфона се ползва от само 13% от потребителите.

Ефектът на регулациите

Телекомът отбелязва една тенденция, която наблюдаваме през последните години във финансовите отчети на операторите. Тя е в постепенното преминаване на потребителите от предплатени към абонаментни услуги. Първите дори вече заемат нищожен дял от общите активни карти. Данните на „Теленор“ показват, че 92% от българите вече са на абонаментен план и само 8% на предплатени услуги (т.нар. ваучери). Тези данни се потвърждават лесно от информацията, която телекомите обявяват в своите финансови отчети.

Тази тенденция се дължи на няколко фактора. От една страна имаме активно предлагане на все повече и по-атрактивни пакетни услуги на операторите. Например, мобилна връзка, ТВ услуга и фиксиран интернет достъп могат да бъдат навързани в един план. От друга страна имаме засилване на европейските и българските регулации относно предплатените планове. Преди няколко години в страната ни беше въведен регистрационен режим на този тип SIM карти, а през 2017 г. местните власти ограничиха броя карти на общо десет, които едно физическо лице може да притежава.

Друг любопитен факт е драстичното редуциране на потребителите, които бяха потребители на няколко оператора едновременно. Вече само 2% разполагат със SIM карти на повече от един телеком. През 2014 г. делът им е бил 14%. Причината се крие зад постепенното премахване на включените минути в собствените мрежи, които операторите допреди няколко години предлагаха. Европейските регулации в цените на едро на разговорите (или цени на терминиране) реално премахнаха тази практика. Затова и необходимостта на потребителите да разполагат със SIM карта на повече от един телеком постепенно намаля.

Комбинацията от непрекъснат спад на предплатените услуги и ориентирането на българите само към един оператор, намалява общото проникване на мобилните комуникации в страната. До скоро то беше доста изкривено именно от тези фактори и в един момент надмина 150% от населението на страната. Според данните на „Теленор“ реалното през 2018 г. е 97% и едва 3% от българите не използват мобилен телефон. Като главно това са много възрастни хора.

Децата и смартфоните

Децата и смартфоните

Малко по-стряскащи са данните, които мобилния оператор представи за децата между 7 и 14 години. Според тях, 91% от малчуганите имат мобилен телефон, а 88% притежават смартфон. Близо две трети използват тези устройства за интернет. Доколко е добра тази практика може да я оставим на родителите и педиатрите.

Безплатният пакет от „Теленор“

Покрай обявяването на тази статистика, „Теленор“ представи възможността на потребителите ѝ да активират допълнителен пакет към своите планове. Той ще е безплатен в рамките на месец или до 31 март, като включва 10GB мобилен интернет и достъп до приложенията за видео стрийминг HBO GO и Play Diema Extra. Първото дава достъп до онлайн каталога на популярния канал, включително известни сериали и филми, като „Игра на тронове“, „Западен свят“ и „Силициевата долина“. Второто включва разнообразно спортно съдържание, като мачовете от английската Висша лига, надпреварата във Formula 1 и др.

Горан Маркович, главен маркетинг директор на „Теленор“, коментира, че това предложение няма да се поднови автоматично след изтичане на гратисния срок. Съответно няма да се начисляват допълнителни такси.

„Ако потребителите пожелаят да го продължат, те могат да го поръчат чрез мобилното приложение MyTelenor“, обясни Маркович, в отговор на въпрос на TechTrends. Активацията на пакета през гратисния период също може да се направи през приложението.

Свързани статии

Back to top button