НОВИНИ

Най-интересното от технологичния свят за 8 февруари

Daily News: Apex Legends достигна 10 млн. души, Amazon призова за регулиране на лицевото разпознаване

Amazon призова за регулиране на употребата на софтуер за лицево разпознаване

Amazon подкрепя идеята да се създаде правна рамка за регулиране на употребата на софтуер за лицево разпознаване. Вицепрезидентът на компанията, отговорен за нейните облачни услуги AWS Майкъл Пюнке предложи насоки за „разумно използване“ на технологията в свой блог пост. Той повдига въпросите свързани с потенциалното нарушаване на гражданските права, както и с ползите от технологията. Пюнке акцентира на факта, че всичко зависи от начина, по който лицевото разпознаване се използва. Това може да се регулира чрез специална правна рамка.

Насоките дадени от Пюнке включват прозрачност от страна на институциите, за употребата на технологията, вкарването ѝ в законова рамка, кога може и кога не може да се прилагат тези системи. Важен момент е, да се определят случаите, в които информацията може да се обработва от изкуствен интелект (AI), както и колко прецизна да е тя. Amazon не е първата компания, която предлага подобни действия. Един от ръководителите на Microsoft Брад Смит също обяви, че трябва да се разгледа дейността на подобни системи.

Apple ограничава разработчиците на приложения в използването на проследяващи системи

Apple изпита големи проблеми с приложенията, които се намират в нейния App Store. Оказа се, че не малка част от тях използват специални инструменти, с които да проследяват действията на потребителите на iOS устройства. Сега технологичният гигант от Купертино настоява всички разработчици, които използват подобни системи, да изискат изрично разрешение за това от крайните клиенти. Ако не го направят, приложенията ще бъдат изтрити от онлайна магазина. Apple вече е изпратил официални предупреждения към тези фирми. Според компанията, те са в нарушение с общите правила за създаване и пускане на приложения в App Store.

Магнитният север се измества все по-бързо към Русия

Най-северната точка, в която магнитните полета на Земята се спускат или т.нар. „магнитен север“ се измества все по-бързо от Канада към Русия. Тя никога не е била неподвижна величина, но през последните няколко десетилетия забързва движението си. През 2018 г. се е придвижила с около 53 км за 12 месеца, а до началото на 90-те години на миналия век средната ѝ скорост е била около 11 км за година.

Оттогава насам тя все по-бързо се измества от геомагнитния север (най-северната точка през която минава и земната ос), който се намира в Канада в посока Русия. Явлението се наблюдава с интерес от учените, които все още нямат пълно обяснение за него. Магнитният и геомагнитният север са различни от Северния полюс, заради наклона на Земята към Слънцето.

Излизането на Великобритания от ЕС може да върне роуминг таксите на континента с Острова

Излизането на Великобритания от Европейския съюз се оказа доста сложен процес. Доста са анализите какво ще последва, но сега излиза и нов ъгъл от който да го погледнем – таксите за роуминг. Британският парламент в момента подготвя проектозакон, с който да развърже ръцете на операторите да могат да тарифират спокойно (и евентуално солено) потребителите на ЕС, които говорят от Острова. Това ще стане в случай, че няма сделка за напускане на Съюза между Лондон и Брюксел.

С по-прости думи, ако ЕС и Великобритания не се разберат за „мека“ раздяла, роуминг таксите ще се завърнат на Острова. Все пак, при подобен сценарий се очаква операторите да не надуят веднага цените, защото такъв ход ще бъде непопулярен сред потребителите. Това не означава, че поскъпването няма да се случи постепенно.

Sprint operator

Sprint съди AT&T за „умишлена заблуда“ със своята ребрандирана мрежа

Действията на AT&T в които компанията ребрандира своята 4.5G мрежа, като такава от пето поколение предизвика остра реакция от конкуренти и експерти. Тя доскоро беше по-скоро медийна и вербална, но вече нещата придобиват друго измерение. Sprint завежда дело срещу телекома в обвинения за масова „умишлена заблуда“, нелоялна реклама и уронване на престижа ѝ, като оператор. Целта е да се забрани на AT&T да използва 5G в комуникация с клиенти за услуги, които не отговарят технически на истината. Повече за ефектите и ситуацията с 5G Evolution, можете да прочете тук.

Google спира услугата Fiber в Луисвил

Опитите на Google да се превърне в интернет доставчик на гигабитова връзка започват да удрят на камък. Или поне в Луисвил. Компанията обяви, че няма да предоставя повече услугата в най-големия град в щата Кентъки. Причините са в проблеми с прокарването на оптичните кабели. Google се опитва да забърза процеса с изкопаването на по-плитка канална мрежа, но това създава неудобства на гражданите. Технологичният гигант стартира услугата за доставката на евтин интернет в Канзас през 2012 г., но процесът по разпространение е бавен.

Apex Legends

Apex Legends достигна за няколко дни 10 млн. потребители

Apex Legends е новата игра от жанра Battle Royale, която дебютира тази седмица и вече има 10 млн. потребители. Това беше постигнато само в рамките на няколко дни при това без заглавието да е обявено предварително или да включва силна маркетингова и рекламна кампания. Apex Legends е дело на Respawn Entertainment и се разпространява под шапката на Electronic Arts. Играта е безплатна, което обяснява и бързото ѝ популяризиране. По-важното е, че един милион души играят едновременно. Статистиката е далеч от хегемона в гейминг индустрията – Fortnite, който има 8 млн. потребители във всеки момент. Но да не забравяме, че Apex Legends е едва на няколко дни. Същевременно играта изпитва леки проблеми със сървърите, заради големия брой желаещи.

Свързани статии

Back to top button