НОВИНИ

Най-интересното от технологичния свят за 5 февруари

Google с добър финансов резултат, Xbox Live ще става мултиплатформена услуга

„Теленор“ пусна в продажба смартфона Xiaomi Mi8 Lite

„Теленор“ обяви, че предлага на българските потребители смартфона Xiaomi Mi8 Lite, който е поддържа две SIM карти, разполага със 128 GB памет за съхранение и камери с изкуствен интелект. Устройството е с 6.26-инчов безрамков екран с 1028p разделителна способност. Предната камера е 24 MP с изкуствен интелект, който подпомага правенето на селфита и контролира осветлението. Двойната задна камера (12МР+ 5МР) предлага възможност за разпознаване на до 27 категории обекти. AI при камерите подпомага за автоматичната обработка на снимките. Xiaomi Mi8 Lite се предлага от „Теленор“ за 529.99 лева в брой с двугодишен договор със средния план „Тотал“ 26.99 или 27.99 лева на месец на изплащане със същия абонамент.

AI ще премахне първо най-нископлатените работни места

Изкуственият интелект (AI) и цялостната автоматизация на процесите по света ще доведе до големи промени на пазара на труда. Много хора се опасяват, че ще загубят работата си, други – смятат, че така ще се създадат нови възможности. Според Боб Херболд, бивш главен оперативен директор на Microsoft, автоматизацията ще премахне първо неквалифицираните работни места. „Почти всички професии ще се променят, заради AI“, коментира Херболд, в интервю за Fox. Той допълн, че най-застрашени са тези, които изискват рутинна работа или нискоквалифицирана работа. Сред дадените примери са автоматичните почистващи системи на Walmart и изцяло безкасовите магазини на Amazon.

Facebook празнува 15 години от основаването си

Преди 15 години, Марк Зукърбърг пусна първата версия на най-голямата социална мрежа в света в момента – Facebook. Самият той се похвали в пост в платформата, като обяви, че общия брой потребители надминава 2.7 млрд. души. Годишнината идва в тежки имиджови времена за социалната мрежа. Facebook е обвинявана, че подпомага разпространението на дезинформация, пропаганда и фалшиви новини. Да не говорим за миналогодишните скандали с фирмата Cambridge Analytica, които повдигнаха въпроса с това, как се обработват личните данни на потребителите в мрежата.

Alphabet (Google) с добър финансов резултат, който не впечатли инвеститорите

Alphabet (холдингът зад Google) обяви стабилни финансови резултати, както за последното тримесечие, така и за цялата 2018 г. Инвеститорите не останаха очаровани, поради по-високите очаквания за оперативна печалба и увеличените разходи за инвестиции и развойна дейност. Това доведе до спад на акциите на компанията с 3%.

Все пак, холдингът обяви приходи от 39.28 млрд. долара за последните три месеца на миналата година и 136.81 млрд. долата за цялата 2018 г. Печалбата за двата периода е съответно 8.9 и 30.6 млрд. долара. Темпът на ръст на двата показателя обаче се забавя ако се сравни с този от 2017 г. На негова база, инвеститорите очакваха по-висока оперативна печалба, като разликата с прогнози и реалност е около 400 млн. долара. Друга любопитност е, че Google е платила 5 млрд. долара глоби на Европейския съюз през изминалата година.

Podcast Spotify Gimlet Media

Spotify се прицелва в подкаст бизнеса

Една от най-популярните услуги за стрийминг на музика – Spotify – се прицелва все по-усилено в ниша та на подкаста. По информация на ReCode, компанията усилено преговаря да придобие Gimlet Media срещу 200 млн. долара. Това е фирма специализирана в създаването на онлайн аудио съдържание (т.нар. подкасти). Сферата все още е смятана за доста нишова, въпреки това се радва с добра популярност сред младите потребители в развитите държави. Потенциалното придобиване ще даде възможност на Spotify да развие по-добре подкаст съдържанието, както и евентуално да ѝ отвори врата към китайския пазар.

Виж повече по темата: ТУК

Xbox live cover

Microsoft пуска Xbox Live за почти всички платформи

Microsoft прави първата крачка в премахването на ограниченията в гейм платформите. Игралният портал Xbox Live на компанията ще стане достъпен за почти всички популярни операционни системи и конзоли. Поддръжката за него ще се увеличи и ще включва освен PC, Xbox, но и iOS, Android и дори Nintendo Switch. Подробната информация беше споделена по погрешка в сайта на предстоящата конференция GDC в Сан Франциско, като след това беше силно редактирана и съкратена. Някои спекулират, че това е първа крачка на Microsoft в посока на предоставяне на мултиплатформени услуги, включително и на игри.

Виж повече по темата: ТУК

Apex Legends е поредната Battle Royale игра

Apex Legends е поредната Battle Royale игра, този път обаче ситуирана във Вселената на Titanfall. Тя е безплатна и залага силно на все още хитовия режим на игра, в който всеки се изправя рещу всеки, а победител е този, който оцелее сам накрая. Apex Legends разчита на бизнес модела на Fortnite да докарва приходи от вътрешни трансакции. Заглавието беше пуснато снощи вечерта, като в рамките на по-малко от 24 часа успя да привлече около един милион потребители. По-любопитното е, че играта не беше рекламирана по никакъв начин и едва през последната седмица се заговори по-усилено и то под формата на слухове. Първите отзиви за Apex Legends са доста позитивни за момента и все пак може да се окаже скрит диамант. Тепърва ще видим, дали ходът на EA не е малко рисков, предвид факта, че скоро се очаква да се бъде пуснат Battle Royale режим и за Battlefield V.

Свързани статии

Back to top button