IT БИЗНЕСНОВИНИ

IT компанията AtScale планира „агресивно“ разрастване в България

Американската IT компания AtScale планира „агресивно“ разрастване в България през тази година. Това обявиха Матю Бърд, съосновател и главен технически директор на компанията и Скот Хаузър, продуктов мениджър в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Планове за над 20 млн. долара

AtScale наскоро откри офис в София и вече е наела първите си служители. Плановете се в рамките на 2019 г. българското звено да достигне 40-50 души. Матю Бърд описва това като „агресивен, но постижим“ ход. При максимално положително развитие през следващите две години, българският екип може да достигне и 100 души.

Бърд допълни, че намеренията са да се премести широкоспектърен инженерен екип на компанията в България. По този начин в страната няма да се разработват само определени елементи или части от поддръжката, а да може да се предоставят цялостни решения. Затова AtScale се оглежда за специалисти с разнообразно портфолио. Включително ще се оглеждат за потенциални партньори и хора с готови решения или частични продукти, които да могат лесно да се интегрират в дейността на компанията.

Двамата обявиха, че потенциалната инвестиция в следващите 24 месеца ще бъде между 20 и 25 млн. долара.

Защо са амбициозни плановете?

Наемане на 40-50 души на година се смяташе за норматив от IT компания преди три-четири години, а „агресивно“ разрастване включваше търсенето на екипи от над 200 души. Реалностите на пазара на труда и недостига на квалифицирани специалисти не позволиха на редица нови играчи да постигнат желаните мащаби. Luxoft например, при стъпването им в България бяха обявили първоначално, че искат да достигнат 500 души с потенциал за разрастване до 1000 в дългосрочен план. В крайна сметка в момента са под 300. Битката за кадри е ожесточена и затова успешното наемане на 40-50 души с голям стаж и добри IT познания в страната вече се смята за „агресивна“ стратегия.

AtScale_structure

Малко повече за компанията

AtScale се занимава с виртуализация и анализ на данни. Компанията свързва различни бази с информация и на базата на тях да предлага по-лесно взимане на стратегически решения. По време на интервюто им за Bloomberg TV те дадоха за пример анализирането на потенциалните ефекти от търговската война между САЩ и Китай. AtScale си осигури в края на миналата година 50 млн. долара последващо финансиране, водено от инвеститори като Morgan Stanley, Storm Ventures, Wells Fargo и Atlantic Bridge. То ще бъде използвано за разрастването на екипа и възможностите на решенията на компанията. Матю Бърд и Скот Хаузър обявиха, че освен България, се оглеждат и за разкриването на нов офис в Азиатско-тихоокеанския регион.

Пълното интервю можете да го видите тук.

Свързани статии

Back to top button