IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Gartner: Близо 37% от компаниите по света са въвели AI под някаква форма

Близо 37% от компаниите по света са въвели система за изкуствен интелект (AI) под някаква форма. Това е близо троен ръст спрямо последните три-четири години. Данните са от специалното проучване CIO Survey 2019 на изследователската фирма Gartner. Според него, AI системите са привлекателни за всякакви сектори и индустрии.

Основното предизвикателство пред всички е в намирането на специализирани кадри, които да се справят успешно с новата технология. CIO Survey 2019 запитва над три хиляди главни директори по информацията (CIO) в над 89 държави, разпределени в основните индустрии. Общо компаниите за които отговарят генерират 15 трлн. долара годишно, като формират 284 млн. долара разходи за информационни технологии.

„Преди четири години, въвеждането на AI беше рядко явление, като само 10% от запитаните специалисти бяха обявили, че са въвели подобна система или планират такова действие“, коментира Крис Хауърд, вицепрезидент на Gartner, цитиран в прессъобщението на компанията към медиите. „През 2019 г. този брой достига 37%, което представлява ръст от 270%“, допълва той.

Ограничени възможности

За сравнение, резултатът от запитването през изминалата година е показал само 25% от CIO в отделните компании са готови за имплементация на системи с изкуствен интелект. Има и някои ограничения. Първото е, че самата AI технология е сравнително млада и все още не може да извършва сложни задачи.

„Далеч сме от времето, в което AI ще извършва сложни задачи, но навлизаме в ерата, в която изкуствения интелект ще допълва работата на експертите и ще помага за взимането на решения“, допълва Хауърд.

Тези иновации стават все по-неизменна част от повечето бизнеси. Според изследването на Gartner телекомите са доста активни в това начинание. Близо 52% от запитаните специалисти от такива компании, са обявили, че интегрират чатботове за по-добро обслужване на потребителите. Близо 38% от здравните институции използват помощта на AI за по-добро диагностициране на пациенти.  Други приложения на изкуствения интелект са анализиране на риска и опасностите от различни типове измама.

it software engineer

Класическото предизвикателство – недостигът на кадри

Популярността на новата технология изкарва по нов начин вечния проблем с кадрите в IT сектора. Сферата е сравнително нова и добри специалисти в нея се намират изключително трудно. Затова не е изненада, че изследването на Gartner показва 54% от CIO директорите посочват недостига на кадри, като основно предизвикателство.

„Ако няма AI специалисти, задачата на ръководството е да инвестира в обучителни програми“, коментира Хауърд, като допълни, че много често се прибягва до партньорства в тази сфера между различни компании.

Свързани статии

Back to top button