НОВИНИТЕЛЕКОМИ

САЩ разследват Huawei за индустриален шпионаж

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследва на Huawei по обвинения за индустриален шпионаж. То е вследствие на обвинение на американския телеком T-Mobile, че китайския технологичен гигант е откраднал търговски тайни, като например робот за тестване на смартфони, пише Wall Street Journal.

За по-добра автоматизация

Щатският оператор е започнал гражданско дело още през 2014 г. Местният съд в Сиатъл установява, че Huawei, като ключов доставчик на смартфони е получил достъп до лабораториите на T-Mobile. От тях, китайския гигант е успял да открадне софтуерен код, части и други търговски тайни от американския оператор. Технологиите под въпрос са свързани с автоматизирано тестване на смартфони.

Според T-Mobile, Huawei се е опитал да прикрие своите действие, но впоследствие е признал, че техни служители са изследвали частите в координация с развойните ѝ екипи. Целта е да се подобри технологията за тестване на смартфони.

Случаят, който е от пет години е в центъра на разследването на Министерството на правосъдието на САЩ, което е насочено срещу Huawei. То е и първото действие на щатското правителство с конкретни обвинения в индустриален шпионаж. Властите във Вашингтон обвиняват от повече от година Huawei, че използва своето нарастващо пазарно влияние на смартфон пазара и този за телеком оборудване, за подслушване и кражба на интелектуална собственост.

До момента, обвиненията не бяха подкрепени с конкретни случаи или доказателства. Дори арестът от миналата година на главния финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу е свързан с предоставяне на заблуждаваща информация относно транзакции с Иран.

Позабравени прегрешения

Съмненията за индустриален шпионаж са надвиснали над китайския технологичен гигант от години. Още през 2012 г. Cisco съди Huawei за кражба на техен софтуерен мрежови код, който впоследствие интегрират в своето мрежово оборудване. Китайската компания тогава се оправда, че в случая е виновен поддоставчик, който е използва елементи от свободен код, разпространяван в интернет.

Свързани статии

Back to top button