IT БИЗНЕСНОВИНИ

Услугата Spark вече разполага със 130 електромобила в София

Услугата за споделено използване на автомобили (т.нар. car sharing) Spark вече разполага със 130 електромобила в София. Това обявиха от компанията в съобщение до медиите. Spark е добавила през януари още още електромобила Nissan Leaf 40. Те допълват автопарка ѝ от електрически коли от различни модели и класове.

От Spark допълниха, че планират до края на 2019 г. да увеличат наличните за услугата коли до над 500. Което е доста амбициозна цел.

Какво е Spark?

Услугата стартира през ноември 2017 г. и работи основно на територията на София. Чрез мобилно приложение, потребителите могат да запазват, отключват и карат избрани от тях електромобили. Последните са разположени в различни точки на столицата и могат да се видят чрез мобилната програма. След достигане на желаната точка, клиентът трябва да оставим колата на място, което е годно за освобождаване и чрез приложението да приключи своето пътуване.

Цената се определя като фиксирана за първите дванадесет минути, която варира от 3.96 до 6 лева в зависимост от избрания модел. След това се начислява такса на всяка минута отгоре. Има опция за дневен наем на автомобил.

Колите могат да се взимат и оставят в определени зони, които са посочени в приложението. Те включват целия център и голяма част от широкия център на София, както и доста партньорски на компанията обекти, като някои молове, хипермаркети и др.

Процедурата по регистрация е малко по-дълга от обичайната. Тя се прави изцяло онлайн, но се изискват снимки на личната карта и шофьорската книжка на потребителите. Следва известен период на одобрение, преди да може да се използва услугата.

Автопакрът

Автопаркът е съставен изцяло от електромобили. Основният, най-разпространен и евтин за наемане модел е Volkswagen Up! Spark оперира още с Nissan Leaf AC Only, 24 и от януари – 40, както пътническият Nissan eNV 200 Passenger и лекотоварният Nissan eNV 200 Cargo.

Последното попълнение в автопарка на приложението е Nissan Leaf 40, който има пробег от 270 км с едно зареждане и разполага с пет места.

Свързани статии

Back to top button