CES 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

IBM представи първия достъпен на пазара квантов компютър

В разгара на технологичното изложение CES в Лас Вегас, IBM представи първият в света квантов компютър, достъпен на пазара. IBM Q System One е проектиран специално за научна и търговска употреба, в случаи, когато трябва да се правят прекалено сложни изчисления, непосилни за модерните обикновени суперкомпютри.

Първи стъпки

“IBM Q System One е голяма стъпка в пазарното развитие на квантовите компютри”, коментира Арвинд Кришна, старши вицепрезидент на Hybrid Cloud звеното на IBM и директор на развойното подразделение на компанията, цитиран от TechCrunch. „Тази система е ключова за пренасянето на квантовата технология от лабораторията в реалния свят и практическото ѝ използване“.

IBM Q System One е 20 кюбитова (кюбитът е квантова версия на обикновения бит) машина, което е доста слабо за квантов компютър. Но все пак да не забравяме, че е първото устройство от този тип, като технологията тепърва ще се развива.

Самата система се състои от квантов хардуер, криогенно охлаждане, прецизни уреди за контролиране на състоянието на кюбитите, софтуер за следене на състоянието на хардуера и подсигурен облачен достъп до изчисленията.

Едно от големите предимства на IBM Q System One е във възможността за интеграцията на бъдещи подобрения или т.нар. ъпгрейди. Това ще позволи постепенното отключване на по-пълния потенциал на квантовия компютър. Допълнително от компанията коментират, че системата е сравнително лесна за поддържане.

От лабораторията към пазара

Сред приложенията на квантовите компютри са например създаването на нови финансови модели, с които да се елиминира пазарния риск. Или в оптимизирането на световните търговски пътища в стремеж за създаването на много по-ефективна логистика на стоки и товари. Предимствата на квантовата технология са във възможностите да се обработват наистина огромни масиви от данни.

Основната разлика между традиционните и квантови компютри е в тяхната архитектура. Първите разчитат на битове, които могат да бъдат само единици или нули (т.нар. двуичен или бинарен код). При квантовите компютри имаме вече споменатите кюбитове, които могат да бъдат едновременно единица или нула. Доскоро тези устройства бяха основно част от лаборораториите на технологични гиганти като IBM и недостъпни за пазара.

Свързани статии

Back to top button