CES 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Гласовият асистент на Google е наличен на близо един милиард устройства

Гласовият асистент на Google скоро ще е наличен на близо един милиард устройства, обявиха от интернет гиганта по време на изложението CES в Лас Вегас. Това е голям скок спрямо средата на миналата година, когато Google Assistant беше вграден в 500 млн. свързани джаджи. Списъкът включва широк спектър от продукти, като умни говорители, телевизори, колонки, слушалки, смартфони, таблети и други. През новогодишните и коледни празници са продадени милиони нови устройства съвместими с Google Assistant.

От умни към интелигентни продукти

Предвид факта, че вече всеки голям производител на електроника преминава от умни към интелигентни продукти (такива с вградени функции за изкуствен интелект и/или асистенти), изненадата не е толкова голяма. LG, JBL, Sony, Panasonic и редица други предлагат цяла плетора от решения базирани на Google Assistant. По този начин разпространението на асистента става доста бързо. Предвид факта, че в момента на изложението CES идва нова вълна от такива продукти, темпът на нарастване на броя на продадените интелигентни устройства ще продължи да се увеличава. Google дори загатнаха, че може да пуснат версия за обикновени мобилни телефони, съобщи сайтът TheVerge.

Което привидно поставя Google доста пред конкурента си Amazon и техния асистент Alexa. Втората компания преди няколко дни се похвали, че техния продукт е инсталиран на 100 млн. устройства. Но, както споменахме само привидно. Защото Google Assistant идва задължително с всеки Android смартфон. Отделно асистентът на интернет търсачката е инсталиран на устройства, чиято основна функция не е свързана с него. За разлика от Alexa, която се среща доста по-често в умни говорители, чиито възможности са обвързани изцяло около използването на гласови команди и изкуствен интелект (AI). Затова и потенциално от тези един милиард устройства не всички активни използват Google Assistant.

Практичното лидерство на Amazon

Когато става дума за различни модели домакински уреди и устройства (отвъд смартфони и таблети), Alexa има значително превъзходство. Според Google, техния асистент работи с 10 хил. умни домашни продукта, произвеждани от 1 600 компании. При Amazon тези числа стоят по-впечатляващо – 28 хил. модели от 4 500 различни марки.

Налагането на гласовите асистенти все повече опира не толкова до наличности и разпространение, колкото до потребителски навици. Както виждаме при Google има доста устройства, които поддържат подобни възможности, но не се използват толкова от хората. Което в някаква степен е въпрос на време и разширени функционалности на самите асистенти.

Свързани статии

Back to top button