IT БИЗНЕСНОВИНИ

Свободното падане на приходите на HTC продължава

Не беше отдавна времето, в което тайванският производител на смартфони HTC беше втори на пазара. През 2011 г. изглеждаше, че компанията ще завладее пазара за умни телефони, като дишаше във врата на Apple и задминаваше Samsung. В САЩ дори HTC успя да задмине IPhone-ите по продажби. Времената не са добри за доскорошния тайвански гигант. Компанията продължава да отчита драстично свиване на приходите, вследствие на по-слаби продажби. За разлика от други корпорации, HTC предоставя данни за приходите си не само на тримесечна, но и на месечна база.

Последните данни за декември не са никак обещаващи. Защото тайванският производител отчита спад от 66.36% на годишна база през последния месец на 2018 г. спрямо същия период през 2017 г. Постъпленията се свиват от 4.02 млрд. тайвански долари (или 132 млн. долара) до 1.35 млрд. тайвански долари (43 млн. долара). За цялата календарна 2018 г. ситуацията е в същия нюанс на червеното. Приходите се свиват с 61.8% на 770 млн. долара спрямо 2 млрд. долара отчетени за цялата календарна 2017 г.

HTC Free Fall

Сравненията с по-предишни периоди са дори още по-трагични. През силната 2011 г., когато HTC завземаше ключовия смартфон пазар, компанията отчита приходи от 15.23 млрд. долара (по сегашен курс). Трябва да се отчете факта, че тайванската компания се раздели с голяма част от бизнеса си през последните година и нещо. Тя продаде част от своите патенти и прехвърли звеното, което работи върху устройствата Pixel на Google, което се отразява и на мащабите, с които действа.

Всичко това не променя ситуацията на свободно падане, в която се намира HTC през последните няколко години. Което е жалко, защото компанията даде доста на смартфон пазара. Най-малкото един от най-красивите и прагматични дизайни (според доста потребители) – този на iPhone 6 – е „вдъхновен“ от флагманите на тайванския производител. Отделно последният смартфон във високия клас – HTC U12+ е с доста добри показатели, външен вид и възможности.

Свързани статии

Back to top button